maanantai 22. toukokuuta 2017

Epäkuollut maski hiuksilla.



Apulantakin sen tiesi että zombeja odottaa ulkona. Kun järjestää vuosittaista zombietapahtumaa niin nuo epäkuolleet ovatkin sitten vähintään vuosittainen urakka. Tämän projektin ensisijainen tarkoitus oli tosin tehdä helposti päähän vedettävä ja irrotettava zombiemaski aikaisemman Sotakarjun hengessä. Homman edistyessä totesin että voisin samalla kokeilla hiuksien ja karvoituksen lisäämistä maskiin. Lopputulos oli ensimmäiseksi kokeiluksi tyydyttävä muutamasta anatomisesta virheestä (korvat ovat liian lähellä silmiä jonka tuntee häiritsevästi kun omat korvat maskin sisällä ovat aivan eri kohdassa) ja tietyiltä osin nihkeästä liikkuvuudesta johtuen joista jälkimmäinen tosin saattaa perustaa puhtaasti materiaaliin ja muotoihin jotka eivät tue luonnollista kaulan alueen liikkuvuutta vaan alkavat kupruilla luonnottomasti päätä käänneltäessä.  Pyrin käsittelemään vain uusia ja tähän kyseiseen väkerrykseen liittyviä asioita. Tarkempaa tietoa vastaavan maskin valmistamisen perusasioista löytyy aikaisemmasta zombiemaskin tekstistä.


 Aloittelin plastoliinin muokkailua joskus joulukuun lopulla. Mukana oli jo aika perinteiset piirteet näkyvine hampaineen ja osittain sulkeutuneine silmineen. Tällä kertaa lätkäisin toisen silmän kiinni kokonaan. Se jääkö se täysin suljetuksi vai tuleeko siihen pieniä reikiä mistä näkee läpi mutta ei sisään jää vielä nähtäväksi. Ensimmäistä kertaa elämässäni kohtasin sen että piti muotoilla korva. Tuo kummallinen vimpurahan on osa kasvoista minkä useimmat omistavat mutta suurin osa ei luultavasti sellaista osaisi ilman preferenssiä muotoilla. En osannut minäkään. Youtuben videoista oli myös apua yrittäessäni selvittää tarkempaa sijoituskohtaa. Lopputulosesta tosin tuli selväksi että laitoin korvat selkeästi liian eteen. Samanlaista tapahtuu kuulemma herkästi myös piirustushommissa kuten taidekoulussa aikanaa opetettiin.


 Muodot etenivät ajan edetessä tarkoitus oli jatkaa maski alas hartioille asti. Koska mitään täsmällistä valmistumispäivää ei ollut tiedossa niin askartelin maskia aina kun aikaa sille oli. Kokonaisuudessaan aikaa meni varmasti jopa kymmeniä tunteja. Ei välttämättä aktiivista työskentelyä mutta vapaatahtisesti videoita katsellessa.


 Muottihommiin mentiin kaksiosaisella muotilla. Käytin jälleen puolikkaiden erottamisessa juomatölkkien peltiä. Materiaali ei ole yhäkään optimi mutta halpaa ja helposti saatavilla. Sormet verillä ja suhteellisen kehnojen reunoja katsoessani päätin kokeilla seuraavalla kerralla jotain muuta tapaa muotin puolittamiseen.


 Muotinpuolikkaat irtosivat suhteellisen kivuttomasti mutta puolikkaisen välissä ollut rakonen oli suhteelisen reilu. Zombimaskeissa se ei niinkään laittaa mutta missään realistisemmassa se olisi aika isokin ongelma. Sauma näkyy ensimmäisessä kuvassa aika selkeästi maskin keskivaiheilla jatkuen alas olkapäätä kohti. Olisin voinut nähdä paljon vaivaa sen peittelemiseen hiomalla sitä sähkötyökaluilla mutta koska se ei ollut täysin olennaista niin jätin sen tekemättä. Tämä olisi muutenkin ensimmäisenä vedoksena oivaa kauraa erilaiseen testaamiseen. Lähinnä mielessäni oli hiusten lisäämiseen maskiin. Ystäväni oli jo huomattavan paljon aikaisemmin lahjoittanut pitkähkön ponnarin joka tältä oli leikattu pois ihan puhtaasti hiukseksi johonkin tulevaan maskiin. Iso kiitos siitä ja nyt se pääsisi vihdoin käyttöön.

 Ennen hiusten lisäämistä piti maski tietenkin maalata. Värjäämisen suhteen mentiin perinteisellä linjalla. Ensimmäinen kerros oli pohjaväri jolla lateksi oli värjätty jo valaessa joka oli kalpeahko ihonväri. Siitä oli hyvä lähte lisäämään ruskeaa ja vihreää ja haavoihin tummaa jo kuivahtaneempaa punaista. Hampaat itsessään jäivät alkuperäiseen väriin. Lopuksi tummaa pesua joka toi ihon pinnan nätisti esiin. Itse hiuksia laitettiin työkalulla jota englanniksi kutsutaan nimellä "hair punching needle". Ehkä sille löytyy joku näppärä suomennoskin mutta lisätietoa siitä saa kätevimmin tuolla hakusanalla. Käytönnössä työkalu on normaali silmäneula jonka "silmä" on leikattu auki niin että päätyyn jää pieni haarukkamainen mutta terävä pääty. Sitten neula kiinnitetään arkarteluveitsen pidikkeeseen terän tilalle ihan käyttömukavuutta ajatellen. Sormen ympärille kiedottua hiusta otetaan haluttu määrä neulan "haarukkaan" ja työnnetään maskin läpi ja neula nostetaan pois. Maskin kitka jättää hiuksen sisään ja karvat ovat nyt kiinni maskissa. Tätä toistetaan tuhansia kertoa ja tukka on valmis. Asiaan liittyy myös paljon yksityiskohtia kuten se että pistot tulee tehdä hiusten suunnan mukaisesti ja vaikka karvaa voi laittaa tukan keskelle paljon kerrallaan niin reunoilla niiden määrää vähennetään pikkuhiljakseen jopa pelkästään yhteen hiukseen kerrallaan että reuna näyttää realistiselta. Youtubesta löytyy lukuisia hyviä videoita hakusanalla "hair punching tutorial" jotka selittävät asian paljon paremmin.

Maski ei ole vielä valmis sillä sivukuvasta ei näy että hiuksia on ehkä 60% siitä mitä lopulliseen maskiin olisi tarkoitus tulla. Pappakaljuinen ulkonäkö muutti maskin habitusta välittömästi aivan toiseen suuntaan. Ehkä pitääkin pukeutua sitten vanhaksi pappazombieksi sen kanssa. Aika näyttää millä mennään :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti