sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Gundabadin örkki

Ihmisten aika V - Gundabad oli Keskimaahan sijoittuva liveroolipeli joka pelattiin 26. - 27.5.2017. Pelissä paikalliset ihmiset olivat tehneet olosuhteiden pakossa sopimuksen paikallisen örkkilauman kesken yhteistyöstä. Emme halunneet että örkit olisivat vain tyyppejä maalattujen naamojen kanssa joten maskia alettiin tekemään jo tutuksi tulleelle pohjalle. Tarkoitus oli että ne saa nopeasti päähän ja pois, että ne päässä voi puhua ja syödä sekä juoda ainakin tyydyttävän hyvin. Mietin mielessäni että jos maskin jättää aukinaiseksi ylähuulesta leukaan olevalla alueella niin homma voisi toimia. Löysin sittemmin asiaa tutkiessani muutamia vastaavalla tavalla tehtyjä maskeja joten toimivuutta ei sen pidempää tarvinut miettiä. Hommiin vaan.



 Pelin örkit olivat ajan saatossa sekoittuneet ihmisten kanssa sen verran että ne omasivat hieman vähemmän kulmikkaita ja petomaisia muotoja mutta yleistä rujoutta senkin edestä. Hyvää preferenssiä löytyi Hobitti -elokuvasarjan konseptisuunnitelmista jonka örkit olivat myös kotoisin Gundabadista. Varjon tuhouduttua olivat pelin örkit kuitenkin vapautuneet Sauronin käskyvallasta ja elivät omaa örkkimäistä elämäänsä alueella. Örkin halutut muodot muotoiltiin plastoliinista omasta päästäni tehdyn kipsikopion päälle.



Kun muovailut oli tehty niin alettiin tekemään kipsistä muottia. Aikaisemmista kerroista poiketen halusin kokeilla tällä kertaa muotin puolikkaita erottavana muottimuurina savea (ns. claywall). Muurin vesipohjainen savi ei tartu harmaaseen öljypohjaiseen plastoliiniin. Pyöreät montut ovat "avaimia" jotka ohjaavat muotipuolikkaat lukittumaan oikeaan paikkaan. Ensimmäistä kertaa tällä tavalla tehtynä muutamia virheitä tuli tehtyä. Esimerkiksi korvien ympärille jäi liian ohueksi jääneitä kohtia jotka murtuvat helposti irrotuksessa. Viimeisessä kuvassa näkyvän korvan yläreunaa ohimolle menevän saven olisi voinut jättää hyvinkin käytännössä kokonaan pois tai ainakin merkittäästi lyhyemmäksi.

 Muotti alkaa valmistua. Valmistusvaiheessa oli tapahtunut myös muita virheitä kuten se että jostain syystä ensimmäinen ohut kipsikerros ei ollut erityisen hyvin tarttunut toiseen kerrokseen. Liekö se kuivunut liikaa vai onko siihen ollut joku syy. Asiaan pitää paneutua tulevien projektien aikana. Tästä seurasi se että muutamista kohdista ohut kerros kipsiä murtui irti. Lisäksi aikaisemmin mainitut korvien ymräristöt murtuivat useasta kohdasta. Pienellä palapelityönä ne sai kuitenkin suurimmilta osin liimattua takaisin. Myöskin tuotannollisten aikarajoitteiden takia muotti ei ehtinyt kuivua loppuun asti joka varmasti omalta osaltaan lisäsi murtumien määrää. Tälläiselle muotille olisikin hyvä antaa ainakin viikko kuivumisaikaa. Tälle ei pystynyt tarjoamaan kuin kolmisen päivää. Murtumat ja kolot piti vain täyttää plastoliinilla ja toivoa parasta.

 Muottiin valettiin akryyliväreillä ihonväriseksi värjättyä nestemäistä lateksia  joka pyöriteltiin muotin sisälle (ns. slushcast). Kuivumista edistettiin hiustenkuivaajalla. Jotta korvatkin tulisivat ehjänä ulos irrotettiin puolikkaat toisistaan kun lopullinen lateksimaski otettiin sieltä ulos. Muotinpuolikkaiden saumat olivat hieman vuotaneet ja ne trimmattaisiin myöhemmin. Onneksi örkit ovat sen verran rujoja tapauksia että pienet muhkurat ja muut epämääräisyydet haittaa tuhottoman paljon.



 Ensimmäisen vedoksen testikäyttö osoitti että maski kyllä toimii tarkoituksestaan. Oikeanpuoleisesta silmästä näkee murtumakohdan aiheuttaman kasvannaisen silmäkulmassa jonka korjasin pienellä määrällä kipsiä suoraan muottiin seuraavia valuja varten. Loput muottirajoilla näkyvät ylimääräiset kohdat leikkelin ja hioin dremelillä parhaani mukaan tasaisiksi. Pelinjohtaja toivoit että örkkien yleisväritys olisi lähempänä ihonväriä joten annoin sillen ensin pesun punaisella värillä ja sitten tummanruskealla. Sama väritys olisi sitten helppo toistaa ihomaaleilla maskin ulkopuolisille alueille peittämään maskin ja ihon rajoja.



Maskeja tehtiin neljä kappaletta örkkejä pelanneille pelaajille. Kaikkien päät olivat eri kokoisia erilaisilla kasvonmuodoilla ja pieniä leikkauksia piti tehdä varsinkin silmien ympärillä etteivät ne painaneet niitä ikävästi. Oli mielenkiintoista huomata että vaikka maskit olivat identtisiä niin jokainen niiden kantaja oli kuitenkin erotettavan eri näköinen koska lateksi venyi sieltä mistä piti tuoden kantajiensa pään muodot esiin.


Maskit toimivat erittäin hyvin ja tässä pelin loputtua otetussa kuvassa on ihomaali pyyhkiytynyt jo suurimmilta osin pois leuasta. Kokemus oli kaikin puolin jälleen opettavainen ja ensi kerralla tietää jälleen enemmän maskinteosta. Harmi vain että muotti on sen verta huonossa kunnossa ettei siitä välttämättä saa enää vedettyä uusia maskeja. Tosin kunnolla kuivuttuaan voinee murtuneet osat yrittää liimata pysyvämmin siihen kiinni ja käyttää muottia tarvittaessa ainakin siihen asti että tekee uudes mikäli tarvetta ilmaantuu. Myös zombiekädet pääsivät uudelleen käyttöön kun olivat oikean väriset ja musta nahka sopi örkin pukeutumiseen esittäin hyvin. Kiitokset örkeille ja pelaajille. Ensi kerralla jotain ihan muuta jälleen.

Itse prosessia käsiteltiin tässä tekstissä hyvin pintapuolisesti. Hieman tarkempia selityksiä kaipaavalle suosittelen aikaisempia tekstejäni: Zombiemaski lateksista ja Sotakarju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti